30ο Θερινό Σχολείο Δυναμικών Συστημάτων και Πολυπλοκότητας
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 30ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
«ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ»
ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 28/08 – 07/09/2024
Το Δίκτυο Πολύπλοκων Συστημάτων και Εφαρμογών (COSA-Net) ανακοινώνει τη διοργάνωση του 30ου Θερινού Σχολείου – Συνεδρίου «Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα», που θα λάβει χώρα στο κάμπινγκ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο Ποσείδι Χαλκιδικής, 28 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου, 2024.
Σκοπός του Σχολείου είναι να προσφέρει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές: α) Γνώσεις και ειδίκευση στις μεθόδους μελέτης δυναμικών και πολύπλοκων συστημάτων και β) Εξοικείωση με τις εφαρμογές τους σε μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων.
Οι διδακτικές και ερευνητικές ομιλίες του 30ου Σχολείου – Συνεδρίου επικεντρώνονται σε θέματα μη-γραμμικών συστημάτων, ολοκληρωσιμότητας, χαοτικής δυναμικής, φράκταλ γεωμετρίας, ανάλυση χρονικής και χωρικής πολυπλοκότητας και πολύπλοκων δικτύων καθώς και εφαρμογών τους στη Φυσική, την Αστρονομία, το Διάστημα, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Ιατρική, τις Νευροεπιστήμες, τις Γεωεπιστήμες, τη Νανοτεχνολογία, την Οικονομία, τις Χρηματοοικονομικές και Ενεργειακές αγορές, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Κβαντική Υπολογιστική και Τεχνολογία και τις Καλές Τέχνες.
Η εφετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 70α γενέθλια του Marko Robnik, Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Μάριμπορ Σλοβενίας και Διευθυντή του CAMTP – Center for Applied Mathematics and Theoretical Physics.
Η συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο – Συνέδριο είναι 50 Ευρώ και καλύπτει τα έξοδα διαμονής και σίτισης στο κάμπινγκ ΑΠΘ σε όλη τη διάρκεια του Σχολείου – Συνεδρίου. Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν το 80% του προγράμματος ομιλιών.
Οργανωτική Επιτροπή:
Δημήτρης Κουγιουμτζής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Γιώργος Βουγιατζής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Βασίλειος Δρακόπουλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Γιώργος Παπαϊωάννου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Βασίλειος Κωνσταντούδης, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Πάνος Αργυράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τάσος Μπούντης, Πανεπιστήμιο Πατρών
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δεδομένου του διεπιστημονικού χαρακτήρα των Δυναμικών Συστημάτων και της Πολυπλοκότητας, οι συμμετέχοντες στο Σχολείο προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους επιστημών. Κοινό τους κίνητρο είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση στις βασικές αρχές αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των δυναμικών και πολύπλοκων συστημάτων. Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδάκτορες και νέοι ερευνητές καλούνται να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε αφίσες ή σύντομες ομιλίες.
Το Σχολείο έχει μακρόχρονη ιστορία και είναι το 30ο στη σειρά των διοργανώσεων που ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1987 και συνεχίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Σάμο, Ξάνθη, Πάτρα, Λειβαδιά, Χανιά, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Στην ιστοσελίδα του δικτύου του COSA (COmplex Systems and Applications) http://cosa.inn.demokritos.gr/ μπορείτε να βρείτε μία λεπτομερέστερη περιγραφή των Σχολείων στο βιβλίο του Τ. Μπούντη «The Meaning of Education: A Lifetime of Summer Schools».