27ο Θερινό Σχολείο Δυναμικών Συστημάτων και Πολυπλοκότητας
Καλώς ήλθατε στο 27ο Θερινό Σχολείο Δυναμικών Συστημάτων και Πολυπλοκότητας!
Σκοπός του Σχολείου είναι να προσφέρει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές:
α) Γνώσεις και ειδίκευση στις μεθόδους μελέτης δυναμικών και πολύπλοκων συστημάτων και
β) Εξοικείωση με τις εφαρμογές τους σε μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων.
Δεδομένου του διεπιστημονικού χαρακτήρα των Δυναμικών Συστημάτων και της Πολυπλοκότητας, οι συμμετέχοντες στο Σχολείο μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους επιστημών. Κοινό τους κίνητρο είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση στις βασικές αρχές αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές στο πεδίο των δυναμικών και πολύπλοκων συστημάτων. Επίσης, θα μπορούν να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε σύντομες παρουσιάσεις.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το φετινό Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με τη χρήση κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας που θα υποστηρίξει το τεχνικό τμήμα του συνεδριακού κέντρου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ο σύνδεσμος παρακολούθησης του Σχολείου είναι https://us02web.zoom.us/j/81251979127. Οι ομιλίες θα αναμεταδίδονται ζωντανά και από το κανάλι του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΚΕΦΕ “Δ” στο youtube
στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/channel/UCRLh8K8kIod48L46hNTiscw
Η συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο δεν περιλαμβάνει δίδακτρα.
Το Σχολείο έχει μακρόχρονη ιστορία και είναι το 27ο στη σειρά των διοργανώσεων που ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1987 και συνεχίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Σάμο, Ξάνθη, Πάτρα, Λειβαδιά, Χανιά, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Στον σύνδεσμο http://www.math.upatras.gr/~crans/summer-school.html βρίσκονται πληροφορίες για κάποιες από τις προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ στην ιστοσελίδα του δικτύου του COSA (COmplex Systems and Applications) μπορεί κάποιος να βρει μία λεπτομερέστερη περιγραφή των Σχολείων.
Το φετινό Θερινό Σχολείο είναι αφιερωμένο στα 70στά γενέθλια του Καθηγητή Τάσου Μπούντη που υπήρξε όχι μόνο ένας από τους εμπνευστές και ιδρυτές τους αλλά ουσιαστικά η «ψυχή» τους όλα τα χρόνια της διοργάνωσής τους. Ο Τ. Μπούντης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διδάξει και εργασθεί ερευνητικά σε θέματα δυναμικών συστημάτων, χάους και πολυπλοκότητας σε πολλά ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά υψηλού κύρους, ενώ οι αναφορές στο έργο του ανέρχονται σε περισσότερες από 6000. Από το 2014 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα “Πολύπλοκα Συστήματα” και το 2015 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Πλήρες βιογραφικό του εδώ.
Στα πλαίσια του Σχολείου έχουν προσκληθεί Καθηγητές Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να δώσουν εισαγωγικές ομιλίες στα παρακάτω θέματα:
- Βασικές αρχές Δυναμικών Συστημάτων και Πολυπλοκότητας
- Μη Γραμμική Δυναμική και Χάος
- Μη Γραμμικά Κύματα και Σολιτόνια
- Φαινόμενα Συγχρονισμού και Χιμαιρικές Καταστάσεις
- Γεωμετρία των φράκταλς (μορφοκλασμάτων)
- Ανάλυση Χρονοσειρών
- Πολυπλοκότητα και Μηχανική Μάθηση
- Πολύπλοκα Δίκτυα
- Εφαρμογές σε Τεχνολογία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Γεωεπιστήμες, Οικονομία και Τέχνη
Οι εισαγωγικές ομιλίες θα γίνονται κυρίως τα πρωινά, ενώ οι ερευνητικές διαλέξεις και παρουσιάσεις των φοιτητών τα απογεύματα. Μετά το πέρας των ομιλιών, έχουν προγραμματισθεί Συζητήσεις σε θέματα όπως η σχέση της Πολυπλοκότητας με τη Μηχανική Μάθηση και η εκπαιδευτική διάσταση της έρευνας στα Πολύπλοκα Συστήματα.
Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδάκτορες και νέοι ερευνητές καλούνται να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε αφίσες ή σύντομες παρουσιάσεις.